Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Neviđeni skandal: Policija upala u nuklearnu elektranu i ostala u šoku

Preuzmite sliku

Služba sigurnosti Ukrajine istražuje sigurnosni incident koji se dogodio u jednoj nuklearnoj elektrani u toj zemlji 

Istražuje se je li upravo ovaj incident ugrozio nacionalnu sigurnost Ukrajine te omogućio napadačima potencijalni pristup internim sistemima nuklearne elektrane u blizini grada Yuznoukrainsk na jugu zemlje.

Upali u elektranu

Tokom istrage izvedena je i racija u samoj nuklearnoj elektrani te kada su policijske snage upale u nju zatekle su te zaplijenile opremu koja se specifično koristi za rudarenje kriptovalutama.

U prostorijama elektrane namijenjenim administrativnom osoblju nađena su dva metalna kućišta u kojima se nalazila klasična računarska oprema zajedno s dodatnim napajanjima, hladnjacima i grafičkim karticama, tako da je policija vrlo brzo shvatila za što su kompjuteri korišteni.

Optuženi zaposlenici elektrane

U jednom metalnom kućištu pronađeno je šest, a u drugom pet AMD Radeon RX 470 grafičkih kartica. U vojnim barakama uz elektranu pronađena je još dodatna oprema za rudarenje kriptovalutama. Nekoliko zaposlenih u elektrani optuženo je za sudjelovanje u ovoj aktivnosti, ali za sada još niko nije uhapšen, dok se optuženici među vojnim osobljem, naime ukrajinske nuklearne elektrane čuva vojska, uopšte ne spominju.

Služba sigurnosti Ukrajine istražuje je li se tokom ovih aktivnosti koristila mreža elektrane te tako potencijalno dobio pristup internim povjerljivim informacijama o strukturi same elektrane i njenoj sigurnosti i slabim tačkama. (100posto.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje