Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neredi u Nizozemskoj: Policija napadnuta vatrometom, stotine uhapšenih…

Preuzmite sliku

Nizozemska policija danas je priopćila da je više od 200 ljudi uhapšeno u novogodišnjoj noći tokom nereda širom zemlje, u kojima su ozlijeđeni deseci policajaca.

Policija je u nekoliko gradova napadnuta vatrometom i kamenjem, u noći, za koju je policijski glasnogovornik rekao da je bila noć ozbiljnih incidenata i “neprihvatljivog” nasilja, piše Reuters.

Policija u Rotterdamu rekla je da je ondje zapaljeno više od 100 automobila i drugih vozila, dok su u Amsterdamu, Haagu i drugim gradovima intervenirale jedinice za razbijanje nereda kako bi rastjerale nasilne mase. Vatrogasci diljem Nizozemske reagirali su na 3680 odvojenih incidenata tokom 36-satnog novogodišnjeg razdoblja, priopćila je Nacionalna vatrogasna služba.

To je oko 11.5 posto manje intervencija nego godinu dana ranije, kada je prijavljeno 4155 incidenata. prema privremenim podacima 25 regionalnih hitnih službi u zemlji. Novogodišnje razdoblje službeno počinje nešto iza ponoći 31. decembra, a završava u 8 sati na sam dan Nove godine, navodi NL Times

To također uključuje godišnji osmosatni vremenski okvir u kojem se smije aktivirati vatromet, a koji završava u 2 sata ujutro 1. januara. “Tokom novogodišnje noći ove godine ponovno su bili potrebni značajni napori vatrogasne stanice, ponekad u teškim okolnostima”, poručio je Tijs van Lieshout, šef nacionalne vatrogasne brigade.

Također se požalio na ponovljene slučajeve nasilja usmjerene na hitne službe tokom Nove godine. “Naše kolege raspoređene su kako bi jamčile sigurnost koliko god je to moguće. Ne možete zamisliti da morate obavljati ovaj posao dok na vas bacaju vatromet. Smatram da je to neshvatljivo”, dodao je Van Lieshout. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje