Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekada afganistanski ministar, danas dostavljač u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Priča Sayeda Sadaat privlači dosta pažnje zbog svih dešavanja u njegovoj domovini.

Sayed Sadaat je ranije bio ministar komunikacija u Vladi Afganistana prije nego je preselio u Njemačku prošlog decembra, u nadi da će se izboriti za bolju budućnost, piše agencija Reuters i nastavlja kako je Sadaat sada dostavljač u istočnom gradu Leipzigu.

 • Ovaj Afganistanac kaže kako su ga kući kritizirali što je prihvatio takav posao nakon dvogodišnjeg rada za Vladu koju je napustio 2018. godine. No, on kaže kako je posao – posao.

  „Nemam razloga da osjećam krivicu“, navodi ovaj 49-godišnji državljanin Velike Britanije i Afganistana, dok stoji u narandžastoj uniformi pored svog bicikla.

  Rad umjesto sakrivanja

  Sadaat je napustio Vladu Afganistana jer se nije slagao sa ljudima iz kruga predsjednika države.

  „Nadam se da će i drugi političari krenuti istim putem, da rade za javnost umjesto da se samo kriju.“

  Njegova priča je privukla posebnu pažnju zbog haosa u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast. Sadaatova porodica i prijatelji također žele otići iz domovine, nadaju se da će se pridružiti hiljadama koji su se evakuirali već.

  Kako se bliži 31. avgust i završetak povlačenja američkih snaga, broj Afganistanaca koji traže azil u Njemačkoj je u stalnom porastu od početka godine, te sada bilježi skok od 130 posto, pokazuju podaci Federalnog ureda za migracije i izbijeglice.

  Jezička barijera

  Iako njegovo dvojno državljanstvo znači da je mogao otići u Veliku Britaniju, gdje je proveo većinu života, Sadaat se odlučio za Njemačku krajem 2020. i iskoristio svoju posljednju šansu nakon što je taj put ukinut odlaskom Velike Britanije iz Evropske Unije.

  Odabrao je Njemačku jer je očekivao bolje ekonomske prilike i vodeću ulogu u sektoru telekoma ili IT-a dugoročno. Ali, i sa svojom biografijom, Sadaat je teško pronalazio posao u Njemačkoj jer nije znao njemački jezik.

  „Jezik je najbitniji dio“, govori bivši afganistanski ministar koji sada svaki dan četiri sata uči njemački u školi jezika prije šestosatne večernje smjene i dostave hrane za Lieferando u kojem je počeo raditi ovog ljeta.

  „Prvih nekoliko dana je bilo uzbudljivo, ali i teško“, opisuje on izazove vožnje bicikla u gradskoj gužvi.

  „Što više izlazite, upoznajete ljude i više učite.“ (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje