Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Navalny objavio fotografiju kako silazi niz stepenice

Preuzmite sliku

Ruski opozicionar Alexei Navalny rekao je da vraća verbalne i fizičke sposobnosti u njemačkoj bolnici gdje se liječi zbog sumnje na trovanje nervnim agensima.

Kako je kazao, u početku je osjećao očaj zbog svog stanja.

Tokom povratka iz sibirskog Tomsa u Moskvu, 44-godišnji Navalny je 20. augusta ostao bez svijesti u avionu. Hospitaliziran je u Omsku, a nakon toga prebačen je na liječenje u Berlin.

Prvobitno je iz Navalnyjevog ureda iznesena tvrdnja da je moguće da je otrovan čajem na aerodromu, a glasnogovornik njemačke vlade Steffan Siebert je 2. septembra saopćio da su u Navalnyjevom organizmu pronađeni tragovi otrova novichok. Naknadno su to potvrdile i laboratorije u Švedskoj i Francuskoj.

Navalny je držan u induciranoj komi više od sedam dana dok je bio liječen protuotrom. U subotnjoj objavi na Instagramu rekao je da je, nakon što se probudio iz kome, bio zbunjen i nije mogao pronaći riječi da odgovori na liječnička pitanja.

Također, kako je kazao, nije znao kako da izrazi svoj očaj i zato je jednostavno šutio.

Navalny je rekao da su ga ljekari, koji su ga liječili u berlinskoj bolnici Charite, iz “tehnički žive osobe” pretvorili u nekoga ko ima sve šanse da ponovo bude osoba kao i ranije.

Rusija želi vidjeti dokaze kako bi se složila s tvrdnjom da je ruski opozicioni lider Alexey Navalny otrovan, izjavio je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov.

“Previše je apsurda u cijeloj ovoj priči da bismo nekome vjerovali na riječ, tako da nećemo nikome vjerovati”, rekao je Peskov novinarima u Moskvi.

Komentarišući tvrdnje da su tragovi hemijskog otrova novichok pronađen na flaši od vode u hotelu u Tomsku u kojem je Navalny odsjedao neposredno prije trovanja, Peskov je kazao da bi, ukoliko je to tačno, i oni koji su uzeli bocu također bili otrovani.

“Apsurdi i broj pitanja svakim danom rastu u vezi s ovim slučajem. Jedino što bi moglo rasvijetliti cijeli slučaj je razmjena informacija, razmjena biomaterijala, razmjena dokaza i zajednički rad ljekara, ako je potrebno, i tako dalje, kako bi se analizirala situacija”, rekao je Peskov.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,