Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nastava od vrata do vrata: Turska nastavnica posjećuje učenike bez interneta

Shvativši da za vrijeme pandemije koronavirusa njeni učenici ne mogu učestvovati u online nastavi, nastavnica Gamze Arslan iz istočne turske pokrajine Van odlučila je napraviti ono što sama može da bi im pomogla – počela ih je lično obilaziti u njihovim domovima.

Mi imamo internet u školi, ali teško je održati nastavu jer brojne porodice najčešće nemaju internet u svojim domovima“, rekla je za televiziju Haberturk. “Sada podučavam tako da idem od vrata do vrata, noseći sa sobom školsku tablu.”

Svojim se učenicima vraća idući dan s novim zadacima kako bi se i lično uvjerila da su odradili zadaću, no pritom uvijek pazi na fizički razmak, ispričala je.

Arslan je nastavnica u regiji Tusba, smještenoj u ruralnoj pokrajini Van na krajnjem istoku zemlje. O njenom radu pišu brojni turski mediji.

“Možda nema interneta, ali zato postoji nastavnica Gamze“, jedan je od naslova u medijima, a njene napore pohvalili su i mjesni dužnosnici.

“Oduševljeni smo što postoji alternativa u ovoj nemogućoj situaciji, alternativa osjećaju nemoći”, izjavio je za Haberturk regionalni voditelj ministarstva obrazovanja Mehmet Bakir Bedevioglu.

“Njeni su potezi istinski primjer žrtvovanja i, nadamo se, primjer dobre prakse”, dodao je.

Većina zemalja u svijetu već je otvorila vrata svojih škola, a Turska to planira napraviti 21. septembra.

Opozicione stranke i neovisni mediji već duže vrijeme kritikuju turske vlasti zbog nepostojanja interneta u pojedinim dijelovima Turske, ističući da učenici zbog toga ne mogu pratiti nastavu za vrijeme pandemije koronavirusa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje