Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon gotovo dvije godine Boeing 737 MAX ponovo smije letjeti u Evropi

Preuzmite sliku

Evropska agencija za avio – sigurnost (EASA) objavila je danas da je dala službeno zeleno svjetlo za povratak na evropsko nebo Boeingu 737 MAX-u, prikovanom za tlo 22 mjeseca nakon dviju nesreća. 

“Nakon dubinske analize EASA-e, utvrdili smo da je 737 MAX siguran za letenje. Ta procjena je provedena potpuno neovisno od Boeinga ili Američke savezne zrakoplovne uprave i bez ikakvog gospodarskog ili političkog pritiska“, naveo je u priopćenju izvršni direktor EASA-e Patrick Ky.

Europa je tako ukinula 22-mjesečnu zabranu letenja tog zrakoplova, što je razljutilo porodicu nekih od 346 poginulih u padu letjelica koje odluku smatraju preuranjenom.

Zeleno svjetlo EASA-e je ključni korak naprijed u razrješenju gotovo dvogodišnje krize do koje je došlo zbog pada tog jako prodavanog aviona u Indoneziji i Etiopiji, povezanih s greškom softwarea u kokpitu.

SAD, Brazil, Kina i Kanada ranije ukinuli zabranu

SAD je ukinuo zabranu u novembru prošle godine, a isto su učinili Brazil i Kanada. Kina, koja je prva zabranila letenje nakon druge nesreće u martu 2019. i na koju otpada četvrtina prodaje MAX-a, još nije objavila kako će postupiti.

Nakon privremenog odobrenja u novembru, EASA je analizirala mišljenja 38 stručnjaka i “primila izvještaj nekoliko zviždača koje smo pažljivo analizirali i uzeli u obzir”, rekao je izvršni direktor Patrick Ky u ponedjeljak.

To, dodao je, nije ukazalo na nikakve nove tehničke probleme.

No udruga žrtava u Francuskoj Solidarnost i pravda nazvala je taj potez “preuranjenim, neodgovarajućim pa čak i opasnim”.

Analitičari i šefovi avio kompanija kažu da je EASA, koja predstavlja 31 evropsku zemlju, izašla jača iz krize koja je oslabila vodstvo SAD-a u sigurnosti avio saobraćaja.

Srodna američka agencija, Savezna uprava za zračni saobraćaj, našla se na udaru kritika da je napravila propuste prilikom odobrenja MAX-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,