Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveći njemački modni trgovački lanac proglasio bankrot

Preuzmite sliku

Najveći njemački modni trgovac Peek&Cloppenburg KG sa sjedištem u Düsseldorfu je bankrotirao.

Prema pisanju njemačkih medija, zahtjev za stečaj za njemačku kompanijuu podnesen je na Okružnom sudu u Düsseldorfu u 12 sati. Advokatska firma AndresPartners iz Düsseldorfa navodno je imenovana stečajnim upraviteljem.

Thomas Freude iz uprave Peek&Cloppenburga je rekao kako je modna trgovina u krizi, prenosi Fenix magazin.

– To se odnosi na Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf, kao i na cijelu industriju. Luksuzni segment i diskontno područje i dalje funkcioniraju, ali posao propada. To se čak odnosi i na online poslovanje, s kojim rijetko koji trgovac odjećom zarađuje, uključujući i P&C. Jasno nam je da moramo brzo poduzeti protumjere i vratiti kompaniju na pravi put – rekao je Freude.

Istaknuo je kako će reorganizirati Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf kao dio postupka tzv. zaštitnog štita.

– Jutros smo predali zahtjev za stečajem okružnom sudu u Düsseldorfu, koji je sud već odobrio. Zajedno sa stručnjakom za restrukturiranje Dirkom Andresom iz odvjetničkog društva AndresPartner i pod nadzorom privremenog upravitelja Horsta Piepenburga, brzo ćemo i dosljedno provoditi odluke koje su potrebne za restrukturiranje naše kompanije – rekao je u petak Thomas Freude.

Postupak zaštitnog štita odnosi se na kompaniju Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf, koja posjeduje sjedište firme i 67 trgovina P&C s ukupno oko 6.800 zaposlenika, kao i firmi za nabavu, Peek & Cloppenburg Retail Buying GmbH & Co. KG.

Međunarodno poslovanje organizirano je u zasebnim firmama i na njega ne utječe postupak zaštitnog štita.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje