Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nacionalni muzej u Pragu izložio zaštitne maske kao simbol pandemije COVID-19

Preuzmite sliku

Nacionalni muzej u glavnom gradu Češke Pragu izložio je eksponate zaštitnih maski koje su nastale tokom pandemije COVID-19 i postale njen najprepoznatljiviji simbol, javlja Anadolu Agency (AA).

Češka vlada je sredinom marta uvela mjeru obaveznog nošenja zaštitnih maski s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, a mnogi ljudi su u oskudici samostalno izrađivali to parče platna sa zakačkama.

Među izloženim eksponatima češkog Nacionalnog muzeja su maske koje su izradile vodeće modne kuće i dizajneri u toj zemlji, kao i maske koje su izradili drugi kreativni ljudi.

Jedna od izloženih maski napravljena je od platna na kojem je 15-godišnji dječak s autizmom slikao mapu mreže javnog prevoza u Pragu.

Tu je i maska koju je jedna gospođa napravila od košulje koju je njen suprug nosio na dan vjenčanja, a izložena je i maska sa specijalnim ljepljivim otvorom za piće.

“Ako želimo ostaviti nešto budućim generacijama, ova kolekcija maski govori o nama samo pozitivno”, kazala je danas glasnogovornica Nacionalnog muzeja u Pragu Lenka Bouckova.

Ističući kako se narod zajednički može suočiti sa svakim izazovom na pozitivan način, Bouckova je kazala da su maske za lice izraz te društvene sposobnosti.

Ona je dodala da očekuje da donatori i u narednom periodu nastave Nacionalnom muzeju dostavljati kreativne maske.

U Češkoj Republici je koronavirusom zaraženo 9.103 ljudi, a umrlo je 317 oboljelih osoba. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,