Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Morbidna propaganda Rusije: Ovo je ‘dobrobit‘ gubitka sina u ratu, za odštetu možete kupiti lijepu Ladu

Preuzmite sliku

Automobil su kupili u spomen na sina jer je Aleksej navodno priželjkivao novu bijelu Ladu za sebe.

Porodica Alekseja Malova, ruskog zapovjednika tenka koji je poginuo trećeg dana rata u Ukrajini, kupila je novcem od odštete za njegovu smrt novi automobil – Ladu, prenosi neovisni ruski medij Meduza.

“U znak sjećanja na našeg sina”, rekao je Malovljev otac novinarima, porodica je kupila “potpuno novi automobil”.

Lada, prepoznatljivi automobil ruske proizvodnje, porodica Malov je kupila jednokratnom pomoći koju porodicama preminulih ruskih vojnika isplaćuje država, kako je objasnio novinar Sergej Zenin. Prema riječima oca, automobil su kupili u spomen na sina jer je Aleksej navodno priželjkivao novu bijelu Ladu za sebe. “U prvoj vožnji automobilom uputit ćemo se na groblje”, istaknuo je.

Inače, web-stranica Smotrim.ru, koja uglavnom emitira i objavljuje ruske državne informacije, objavila je uređenu verziju emisije koja ne uključuje prilog o Malovljevoj porodici i kupljenom automobilu, ocijenivši valjda da nije prikladna.

Prilog koji je objavila ruska televizija praktički se fokusira na nepredviđene “dobrobiti” gubitka sina u ratu. Ruski bračni par prikazuje se dok sjedi u dnevnom boravku u svojoj kući, a u prvom planu je velika fotografija poginulog sina na kojoj je crni flor.

“Poput svojih djedova i pradjedova borio se protiv fašizma”, čuje se kako govori narator pa potom prikazuje oca mladića dok u garaži stoji pokraj bijelog automobila ruske marke Lada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,