Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Morawiecki: Poljska više ne naoružava Ukrajinu

Preuzmite sliku

Poljska više ne naoružava Ukrajinu jer se fokusira na stvaranje vlastitih zaliha oružja, izjavio je premijer u srijedu, dok se stav Varšave prema Kijevu mijenja samo nekoliko sedmica uoči izbora.

Poljska je bila jedna od najčvršćih saveznica Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju u februaru 2022. godine, ali su se dvije zemlje posvađale zbog ukrajinskog izvoza žitarica nakon što je Varšava produžila njegovu zabranu.

– Ne prenosimo više nikakvo oružje Ukrajini jer se sada naoružavamo najmodernijim oružjem – kazao je Mateusz Morawiecki za Polsat News.

Izjava Morawieckog uslijedila je nakon što je Poljska pozvala ukrajinskog ambasadora u ministarstvo vanjskih poslova u znak protesta zbog komentara predsjednika Volodimira Zelenskog nakon odluke Poljske da produži zabranu žitarica.

Zabrana je uvedena kako bi se zaštitili poljski poljoprivrednici od porasta uvoza žitarica i hrane iz Ukrajine, nakon što je ruska invazija u velikoj mjeri blokirala ukrajinske rute preko crnomorskih luka.

Zelenski je poručio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da Kijev radi na očuvanju kopnenih puteva za izvoz žitarica, ali je dodao da “političko pozorište” oko uvoza žitarica samo pomaže Moskvi.

Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su u petak ograničenja na uvoz žitarica iz Ukrajine nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produži zabranu prodaje za pet zemalja EU, uključujući Rumuniju i Bugarsku.

U Poljskoj se 15. oktobra održavaju parlamentarni izbori, a vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) naišla je na kritike krajnje desnice zbog, kako tvrdi, podaničkog stava vlade prema Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je u srijedu na smirivanje spora, a portparol ministarstva vanjskih poslova pozvao je Poljake da “ostave po strani svoje emocije”, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,