Ponedjeljak, 11. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mladićev sin: Moj tata je na samrti

Osuđen za genocid u Srebrenici, ratni zločinac provest će ostatak života iza rešetaka

Zdravstveno stanje Ratka Mladića je loše i blizu je srčanog i moždanog udara, tvrdi njegov advokat Branko Lukić, a prenosi Kurir.

Prema riječima Mladićevog advokata, snimci njegovog mozga danas se bitno razlikuju u odnosu na 2017. godinu i degenerativne promjene sve su veće.

“Pokušao sam uvjeriti predsjedavajuću i reći joj koliko su alarmantne vijesti za zdravlje generala Mladića. Mi želimo da u Haagu čuju kakvo je stvarno stanje, a ako bi se to dogodilo, vjerujem da bi se naši zahtjevi odmah usvojili”, naglasio je Lukić.

 • Sin Ratka Mladića, Darko Mladić, objasnio je da je za sada potvrđeno kako osuđeni ratni zločinac ima aritmiju.

  “Priznali su da je riječ o aritmiji, ali je konstatovano da to nije opasno. Te aritmije zapravo izazivaju možda udare, ili može izazvati srčani udar. Sve to zapravo predstavlja suštinu našeg odnosa s Haagom”, kaže Mladić. On je također podsjetio da je porodica i ranije imala jako lošu suradnju s Haaškim sudom po pitanju nekih organizacijskih stvari.

  “Mi smo uoči prvostupanjske presude imali veliku medijsku kampanju da naši liječnici odu tamo, onda kad su došli nisu im dali unijeti neke osnove stvari koje bi pomogle u dijagnostici, također im nisu dozvoljavali korištenje aparata za EKG. Ti problemi i danas postoje. Ono što su nam naši liječnici i ljekari iz Rusije najavili je da će se njegovo stanje pogoršavati i to mi gledamo svaki dan”, govori Darko.  “On je prihvatio situaciju u kojoj se nalazi i bori se s time”, tvrdi sin ratnog zločinca dodajući da mu neki liječnici govore kako se nalazima manipuliše.

  “Kao da neko onemogućuje preciznu dijagnostiku nalaza u proteklom razdoblju. Mi vidimo da se snimke znatno razlikuju od 2015. do danas. Snimci su nastali na različitim kanalima, pa se ne može sve vidjeti. Nakon toga, naravno da nemate povjerenja u takve stručnjake”, zaključuje Darko.

  Podsjetimo, nakon što je 11 godina proveo u bijegu ratnom zločincu se od 2012. sudilo po 11 tačaka optužnice. Ratko Mladić 2017 godine dobio je doživotnu kaznu zatvora. Pojašnjavajući presudu, sudac Orie kazao je: – Najmanje od 1994. do ljeta 1995. optuženi je otvoreno govorio kako se želi osvetiti muslimanima iz Srebrenice te kako bi ‘oni davno nestali’ da se nisu upetljale zapadne sile i međunarodna zajednica. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje