Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mladi Amerikanac snimao ‘selfie‘ pa upao u vulkan: Mobitel mu je ispao u krater, a onda je i sam ‘poletio‘ za njim

Preuzmite sliku

Mladi turista iz Amerike pao je u vulkan Vezuv. Mladić se do vulkanskog grotla popeo nedozvoljenim putem, a u njega se strmoglavio u pokušaju da snimi selfie, prenosi Daily Maily. 

Italijanska policija smjesta je intervenirala, a vlasti optužuju 23-godišnjaka i njegovu porodicu za neovlašten ulazak na mjesto koje je postalo poprištem nesreće.

Muškarac i troje njegovih rođaka odlučili su, naime, zaobići ulaz za posjetitelje i ignorisati barijeru te krenuti zabranjenim putem do kratera na vrhu vulkanske planine nad italijanskim gradom Napuljem.

Mladić se uspeo do kratera po svemu sudeći kako bi imao što bolje fotografije za objavu. Kad mu je mobitel ispao iz ruke, on ga je pokušao vratiti pa se poskliznuo i pao u krater dubok tristotinjak metara.

Lokalni vodiči Vezuva bili su prvi na licu mjesta pa su se užetom spustili po turista.

Mladić je preživio, a nakon što su mu ljekari zbrinuli posjekotine i modrice na rukama i leđima, odbio je daljnje liječenje u bolnici.

Danas je Vezuv jedini aktivni vulkan na evropskom kopnu, iako nije eruptirao 80 godina.

U bliskoj budućnosti očekuje se još jedna erupcija, koja bi mogla biti razorna za 700.000 ljudi koji žive u “zonama smrti” oko planine.

Planina Etna, na Siciliji, najviši je aktivni vulkan u Italiji, s nadmorskom visinom od preko 3.200 metara, piše Slobodna Dalmacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje