Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ministar Reznikov: Kremlj je kolektivni Hitler 21. stoljeća

Preuzmite sliku

Ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov je kazao da je Kremlj, nakon neuspjeha taktike “blitzkriega”, prešao na taktiku terora, masovnih ubistava civila, uništavanja i brutalnosti. To je naglasio na vanrednom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na nivou ministara obrane.

– Kremlj je kolektivni Hitler 21. stoljeća – kazao je ministar, javlja Ukrinform.

Obraćajući se ministrima obrane NATO-a, Reznikov je dodao da su ruski okupatori već ubili 103 ukrajinske djece, osakatili više od 100 i ubili oko 3.000 civila tokom tri sedmice aktivne faze rata.

Također je naglasio da ruski osvajači čine genocid u Mariupolju, jer je do sada ubijeno oko 20.000 civila.

– Okupatori čine genocid u Mariupolju. Briše se s lica zemlje avionima, projektilima i topništvom. Lokalne vlasti procjenjuju gubitak civila na oko 20.000. I taj broj raste svake minute – rekao je Reznikov.

Kako je napomenuo, rat protiv Ukrajine je rat protiv svijeta.

– Želeći uništiti Ukrajinu, Rusija je započela rat protiv humanizma, međunarodnog prava, mira i slobode – vrijednosti koje nas čine ljudima, a ne mašinama ili zvijerima. Na poljima i gradovima Ukrajine ljudi, naši ljudi se bore protiv životinja u mašinama – poručio je.

Reznikov je također kazao da je Rusija već izgubila više vojnika nego u dva čečenska rata.

– Više od 13.000 vojnika, više od 400 tenkova i 1.200 oklopnih vozila. Oborili smo 80 aviona i gotovo 100 helikoptera. Eliminirali smo nekoliko ruskih generala – rekao je.

Međutim, istaknuo je, posljedice zločinačkih akcija ruskih okupatora mogu biti katastrofalne jer su već zauzeli dvije ukrajinske nuklearne elektrane – Černobil i Zaporožju.

Prema njegovom mišljenju, ruski udari na neutralnu zemlju ili zemlju NATO-a u Evropi samo su pitanje vremena.

– Vrijeme je za djelovanje. Sada je vrijeme za snažne odluke koje će oblikovati novi svjetski poredak. Na temelju zakona, humanizma, istine i pravde. Onaj gdje teroristi i tirani neće moći diktirati – naglasio je Reznikov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 24. februara najavio početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe uništavaju ključnu infrastrukturu, masovno granatiraju stambena područja ukrajinskih gradova i sela koristeći topništvo, višestruke raketne sisteme i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i najavljena opća mobilizacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje