Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Merkel pozvala građane da iskoriste kampanju, vakcinisat će se u crkvama, trgovinama…

Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel zamolila je svoje sugrađane da iskoriste sedmičnu kampanju vakcinisanja protiv covida-19 u sklopu koje će stanovnici moći dobiti dozu vakcina u mjestima bogoslužja, sportskim dvoranama, trgovinama, pa čak i u javnom prijevozu. 

Zbog bojazni da stopa procijepljenosti u zemlji, koja trenutno iznosi oko 62 posto, neće biti dovoljna za sprečavanje zimskog vala infekcije covidom, posebno zbog dominantne delta varijante, vlada je odlučila potaknuti na vakcinisanje sve one koji su dosad bili neodlučni.

“Nikada dosad nije bilo jednostavnije vakcinisati se i nikada to nije bilo moguće obaviti brže”, rekla je Merkel u svome sedmičnom podcastu, dodavši da će njemačkim državljanima od ponedjeljka biti omogućena doza vakcine koju će, bez prethodne najave moći dobiti u javnome prijevozu, na mjestima bogoslužja i u sportskim objektima.

Dosad umrlo preko 90 tisuća ljudi

Od početka pandemije do danas u Njemačkoj je od covida oboljelo oko 4 miliona stanovnika te zemlje, a umrlo ih je više od 90.000.

Merkel je istaknula da je, premda je dobro što je dosad 66 posto populacije primilo prvu dozu vakcine, a 62 posto ih je u potpunosti cijepljeno, broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u porastu, a većina hospitalizovanih nije vakcinisana.

“Da bismo prebrodili predstojeću jesen i zimu, moramo uvjeriti više ljudi da se vakcinišu. Molim vas: zaštitite sebe i druge. Vakcinišite se”, poručila je svojim sugrađanima njemačka kancelarka. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje