Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Merkel: Kina i Njemačka stoje iza iranskog nuklearnog sporazuma

Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da Kina i Njemačka stoje iza postojećeg nuklearnog sporazuma s Iranom nakon što su se Sjedinjene Države u ovom mjesecu povukle iz sporazuma koji je sklopljen 2015. godine.

Merkel je dala tu izjavu tokom zajedničkog brifinga za novinare s kineskim premijerom Li Keqiangom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu tokom dvodnevne posjete Kini, prenosi Reuters.

Očekuje se da će razgovori Merkel s kineskiim zvaničnicima biti usmjereni na trgovinske i diplomatske sporove, posebno na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma i sjevernokorejski program nuklearnog naoružanja.

Merkel bi se tokom dana također trebala sastati s predsjednikom Xi Jingpingom tokom dvodnevne posjete na čelu manje njemačke poslovne delegacije.

Trgovina će također biti visoko na dnevnom redu razgovora, iako se ne očekuje da Merkel potpiše bilo kakav veći trgovinski sporazum.

Bilateralna trgovina Kine i Njemačke u prošloj je godini iznosila oko 190 milijardi eura.

Njemačka traži bolji pristup kineskom tržištu i protivi se kineskim navodnim prisilnim tehnološkim transferima iz stranih kompanija. Također bi moglo biti riječi o kineskim ulaganjima u Evropu.

Nije poznato da li će se razgovarati o aktivistici za ljudska prava Liu Xia i udovici dobitnika Nobelove nagrade za mir koja je u kućnom pritvoru osam godina bez podizanja optužbi.

Posjeta Merkel Kini “najbolja je i jedina prilika” da Liu bude oslobođena u ovoj, godini, izjavio je njen prijatelj Hu Jia za dpa.

Merkel će u petak obići grad Shenzen u južnoj Kini koji je postao centar za kineske inovacije prije nego što se vrati u Njemačku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje