Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mariupolj u opasnosti od epidemije kolere: “Bolesti su već u gradu”

Preuzmite sliku

Ukrajinski lučki grad Mariupolj, koji je skoro uništen sedmicama granatiranja i sada pod ruskom kontrolom, u opasnosti je od velike epidemije kolere, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Velik dio gradske infrastrukture je oštećen ili uništen, a voda se pomiješala sa kanalizacijom, prema UN-u.

Nehigijenskim uvjetima “doprinose” leševi i smeće na ulicama.

Kolera se obično dobija ako se jede ili pije kontaminirana hrana ili voda i usko je povezana s lošim sanitarnim uvjetima.

U Mariupolju je i ranije bilo izbijanja bolesti, a u posljednjih mjesec dana zabilježeni su izolovani slučajevi.

Ukrajinski gradonačelnik Mariupolja Vadym Boychenko rekao je da su “kolera, dizenterija i druge zarazne bolesti već u gradu” i da je grad zatvoren kako bi se izbjegla veća epidemija.

No gradonačelnik kojeg je imenovala ruska strana tvrdi da se redovno testiraju i da nije zabilježen nijedan slučaj kolere.

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da ima ograničen pristup informacijama iz Mariupolja, ali je provelo testiranje na teritoriji pod kontrolom Ukrajine i nije otkrilo nijedan slučaj.

Ranije ove sedmice, UN su saopćile da se voda pomiješala s kanalizacijom u Mariupolju, što povećava rizik od izbijanja kolere. Crveni krst je upozorio da je uništenje sanitarne infrastrukture postavilo tlo za širenje bolesti koje se prenose vodom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,