Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mađarska podigla cijene goriva samo za strance

Preuzmite sliku

Od danas stranci gorivo u Mađarskoj moraju plaćati više od njenih građana, bez obzira na to iz koje države dolaze. Analitičari smatraju da je taj zakon protivan odredbama EU o zabrani diskriminacije.

Stranci u Mađarskoj od danas moraju platiti mnogo više za gorivo od mađarskih državljana. Radi se o razlici od oko 40 posto, a uredba je stupila na snagu nakon objave u službenim Narodnim novinama.

Automobili sa stranim registarskim oznakama neće moći kupovati gorivo po zvanično određenoj cijeni od 480 forinti za benzin i dizel, već će gorivo kupovati po tržišnim cijenama.

Vlada premijera Viktora Orbana uredbom je odredila cijene goriva u novembru prošle godine, koja vrijedi do juna 2022. godine, a koja za cilj ima osigurati da vozači u toj državi ne osjete globalni porast cijena nafte.

Do sada su i stranci mogli kupovati gorivo po fiksnoj cijeni, no predstavnici vlade su jučer objavili da će za strance od danas vrijediti tržišna cijena.

Zbog diskriminatornih odredbi uredbe za građane drugih zemalja EU, postavlja se pitanje da li Mađarska prati evropska pravila. Šef kabineta mađarskoj premijera Antal Rogan, sinoć je izjavio kako bi njegova država mogla sa Briselom raspravljati o novoj regulativi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,