Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

London: Uhapšena Greta Thunberg

Preuzmite sliku

Klimatska aktivistica Greta Thunberg privedena je u utorak u policijsku stanicu u Londonu, izvijestio je Reutersov svjedok, nakon što se obratila okupljenima na prosvjedu protiv naftnih i plinskih kompanija u središtu grada.

Thunberg, koja je postala zaštitno lice mladih klimatskih aktivista širom svijeta nakon što je organizovala sedmične proteste ispred švedskog parlamenta 2018., ove je godine policija privela ili udaljila s protesta u Švedskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

Videosnimak prikazuje Thunberg koja nosi bedž s porukom Oily Money Out i mirno stoji dok su joj se obraćala dva policijska službenika. Jedan ju je držao za ruku, vidi se na snimku.

Protestanti su blokirali ulaz

Ekološka skupina Greenpeace saopćila je da su se dvojica njenih aktivista popela na hotel Intercontinental u Mayfairu i razvila golemi transparent iznad ulaza s natpisom Make Big Oil Pay u znak protesta protiv skupa čelnika naftnih i plinskih kompanija koji se održavao unutar zgrade, uključujući izvršnog direktora Shella Waela Sawana.

Skupina je rekla da su se stotine prosvjednika okupile ispred mjesta kako bi prosvjedovali protiv utjecaja industrije fosilnih goriva na britansku i globalnu klimatsku politiku, blokirajući ulaze i sprečavajući delegate da uđu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,