Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kod više od 84 djece širom Evrope dijagnosticiran misteriozni akutni hepatitis

Preuzmite sliku

Kod više od 84 djece širom Evrope dijagnosticiran je misteriozni akutni hepatitis čiji uzrok nije poznat. Zdravstveni stručnjaci zbog toga pozivaju na pažljivo praćenje mogućih slučajeva akutnog hepatitisa kod male djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Početkom aprila prijavljena su 72 slučaja akutnog hepatitisa kod male djece iz Ujedinjenog Kraljevstva, a ove sedmice prvi slučajevi prijavljeni su iz Danske, Holandije, Španije i Sjedinjenih Američkih Država. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva sve zemlje da pomno prate situaciju. U Sloveniji i zemljama regije do sada nije zabilježen nijedan takav slučaj.

Uzrok bolesti, koja izaziva tešku upalu jetre, još uvijek nije poznat, niti se zna kako se prenosi, ali su u toku mnoga istraživanja. U svim do sada otkrivenim slučajevima akutnog hepatitisa, djeca su bila imuna, takve infekcije su bile normalne, a nekoliko djece imalo je infekciju adenovirusom ili SARS-CoV-2, ili oboje, isključujući najčešće uzročnike hepatitisa. Radi se o hepatitisu od A do E virusa i drugih patogena.

“Među svim ovim slučajevima nema epidemiološke povezanosti, nema veze o nedavnim putovanjima i niti jedno od ove djece nije vakcinisano protiv COVID-19”, rekla je za Radio Slovenija infektologinja Mojca Matičič.

Roditelji djece do 10 godina trebaju obratiti pažnju na inače uobičajene znakove virusnog hepatitisa, koji počinju umorom, bolovima u zglobovima, mišićima, povišenom temperaturom, povraćanjem, proljevom.

“Ono što je, međutim, zaista karakteristično je da dolazi do promjene boje stolice, koja je svjetlija, kao i do prilično tamne mokraće i, naravno, žutilo kože, što takvu osobu svakako dovodi do doktora“, objasnila je Matičić.

Za sada još nije poznat uzrok ove teške bolesti, pa se ne može govoriti o prenošenju.

“Suočavamo se s novim izazovom, bilo da smo suočeni s otkrivanjem novih patogena – mikrobioloških, mikrobnih patogena – virusnih hepatitisa, ili smo suočeni s otkrićem teške bolesti jetre uzrokovane toksinom, nečim iz okoline. Stvari su još uvijek vrlo nejasne“, naglasila je Matičič te dodala:

“U porastu imamo i adenoviruse koji izazivaju razne prehlade, COVID-19 je i dalje tu, a kako smo upravo odbacili maske, a time i zaštitu od kapljičnih infekcija, važno je i dalje pridržavati se svih uobičajenih higijenskih mjera.“

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje