Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Klimatska konferencija u Beču: Električnim vozilima spriječiti zagađenje zraka

Preuzmite sliku

Na klimatskoj konferenciji održanoj u Beču, glavnom gradu Austrije, posebno je istaknut energetski problem koji je nastao zbog rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

U Beču je održana klimatska konferencija u organizaciji Austrian World Summit (Austrijski svjetski samit), ekološke fondacije koju je osnovao bivši guverner američke savezne države Kalifornije i glumac Arnold Schwarzenegger, porijeklom iz Austrije.

Austrijski svjetski samit je konferencija o klimi koja se održava svake godine u Beču od 2017. godine. Cilj skupa je povezivanje aktera iz politike, civilnog društva i biznisa kako bi se stvorila široka alijansa za zaštitu klime.

Na ovogodišnjoj konferenciji koja je okupila brojne učesnike naglašen je značaj prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije kako bi se smanjila energetska ovisnost.

Konferenciji su prisustvovali i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, predsjednik Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) Michael Regan i mnogi drugi visoki zvaničnici.

Van der Bellen je u obraćanju prisutnima kazao da su se pitanja poput klimatskih promjena i zagađenja životne sredine pretvorila u egzistencijalni problem svijeta, posebno nakon rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini.

Dodao je da je taj rat vrlo važno upozorenje za smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, te posebno skrenuo pažnju na potrebu da se u obnovljivu energiju ulaže mnogo više nego prethodnih godina.

Schwarzenegger, koji je prisutnima na konferenciji putem interneta, također je ukazao na važnost tehnologije u ljudskom životu i istakao da treba raditi na tehnologiji kako bi bila ekološki prihvatljivija.

Napominjući da je samo prošle godine zbog zagađenja zraka umrlo sedam miliona ljudi, Schwarzenegger je kazao da bi trebalo mnogo brže preći na električna vozila kako bi se spriječilo zagađenje zraka.

Timmermans je u obraćanju istakao da Evropa mora što prije preći na obnovljive izvore energije kako bi okončala svoju energetsku ovisnost i uspostavila vlastiti energetski suverenitet.

U međuvremenu, ispred palate Hofburg, gdje je održana konferencija, grupa ekoloških aktivista protestovala je održavanje skupa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje