Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako je Dunavski otok postao zelena oaza Beča

Preuzmite sliku

Popularni umjetni otok Donauinsel, izgrađen prije 50 godina, smješten između prirodnog toka rijeke Dunav i paralelno iskopanog kanala Neue Donau („Novi Dunav“), danas je neodvojivi dio i zelena oaza austrijske prijestolnice Beča.

Put do današnjeg izgleda otoka bio je dug i nimalo jednostavan. Njegova izgradnja i iskopni radovi za kanal Novog Dunava odvijali su se postepeno tokom 16 godina. Građevinski radnici su bili nagrađivani za svako očuvano stablo tokom radova. Projekat je dobijao i kritike, međutim, presudnu je ulogu odigrala potreba stanovništva za rekreacijskim područjem na vodi. Radovi su počeli u martu 1972., a završeni 1988. godine.

Danas su na otoku, osim barova, restorana i noćnih klubova, sportske strukture za rolanje, vožnju bicikla, plivanje i veslanje. Jedna od najznačajnijih plaža na otoku u početku se doimala toliko egzotičnom da je ubrzo dobila nadimak „Copa Beach“ ili „Copa Cagrana“ kao humoristična aluzija na Copacabanu u Rio de Janeiru. Donauinsel je poznat i po istoimenom najvećem evropskom festivalu na otvorenom koji se održava krajem juna redovito od 1984. godine.

Prema prvobitnim građevinskim nacrtima, na istoj lokaciji bila je predviđena izgradnja objekata i puteva.

Donauinsel dug 21 kilometar je 1972. godine bio veoma značajan projekat nastao u saradnji građevinskih stručnjaka sa gradskim vlastima. U početku je za zaštitu od razornih poplava koje su u to vrijeme prouzrokovale velike materijalne štete planirana izgradnja potpuno ravnih obala i strmih, stepenastih nasipa, bez kupališta i osmišljenog sistema puteva.

Naposljetku je ipak nastala i zelena oaza veličine 3,9 km2 za vožnju bicikla, plivanje, roštiljanje i opuštanje.

Do promjene plana došlo je pukim slučajem. Zbog jedne saobraćajne nesreće, koordinacioni tim za područje Dunava je posjetom gradilištu, za potencijal obala i lijepog kontrasta otoka naspram grada, zaključio da bi izgradnja objekata na tom prostoru bila pogrešna, pa je realiziran novi plan približavanja Beča Dunavu, navodi Eurocomm PR.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,