Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Joe Biden: Rekao sam Putinu – prava dobijamo rođenjem, a ne od vlada

Preuzmite sliku

Predsjednik SAD-a Joseph Biden kaže da je predsjedniku Rusije poslije sastanka u Ženevi rekao da njegova agenda nije uperena protiv Rusije, već u korist američkog naroda.

Biden kaže da on i Putin dijele odgovornost da upravljaju odnosima dvije velike i moćne zemlje. Da taj odnos treba da bude stabilan.

“Treba da sarađujemo u obostranom interesu, imamo razlike. Želio sam Putinu da kažem zašto radim ono što radim i kako odgovaram na aktivnosti uperene protiv Amerike. Rekao sam mu da moja agenda nije usmjerena protiv Rusije već u korist američkog naroda. Da se borimo protiv COVID-19, obnovimo ekonomiju i zaštitimo američki narod. Rekao sam mu i da predsjednik Amerike ne bi mogao da se obaveže narodu ako ne štiti opšte slobode svih u svijetu. Mi ne dobijamo prava od vlade, posjedujemo ih jer smo rođeni. Zato sam Putinu rekao da ćemo obratiti više pažnje na slučajeve kao što je Navaljni“, navodi Joe Biden.

Joe Biden: Dosta govora o cyber bezbijednosti

Predsjednik SAD-a kaže i da neće dozvoliti da neko destabilizuje izbore u zemlji i da je Putinu poručio da moraju da imaju osnovna pravila kojih će se pridržavati.

“Razgovarali smo o detaljima za kontrolu naoružanja. Da treba da spriječimo neželjene konflikte. Pokrenut ćemo dijalog o strateškoj stabilnosti. Dosta smo razgovarali o cyber bezbijednosti, rekao sam da neke oblasti moraju da budu van dometa napada. Dao sam Putinu listu 16 definisanih infrastrukturnih objekata u Americi koji treba da budu van dometa napada. Odgovorne zemlje moraju da preduzmu mjere protiv pojedinaca, imat ćemo stručnjake koji će raditi na dogovoru šta je van dometa”, poručuje Joe Biden.

Kaže i da je važno da postoje humanitarni koridori u Siriji, kao i da je u obostranom interesu da Iran ne napravi nuklearno oružje.

“I kako da postignemo da Arktik bude oblast saradnje, a ne konflikta. Bilo je važno da se sretnemo lično da ne bi bilo nesporazuma. Moram vam reći da je ton cijelog sastanka bio dobar i pozitivan. Nije bilo nikakvih napetosti, ko se nije slagao rekao je to“, dodao je Joe Biden.

Putinovo obraćanje javnosti

Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin, obraćajući se na odvojenoj konferenciji poslije samita sa predsjednikom SAD-a Josephom Bidenom, rekao je da su se dogovorili da vrate ambasadore. Kako je prenio, razgovarali su o pregovorima o nuklearnom naoružanju, trgovini, a naveo je da su dogovorili da će dvije zemlje održavati konsultacije o cyber bezbijednosti, kao i da će raditi zajedno na svim pitanjima u vezi sa Arktikom.

Putin je rekao da je američki predsjednik postavio pitanje ljudskih prava u Rusiji. Kao i da je razgovarano o razmjeni zatvorenika i dodao: „Možda ćemo moći da pronađemo kompromis“. Prenio je da ga Biden nije pozvao u Bijelu kuću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,