Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Italija: U karantinu oko 16 miliona ljudi, što je otprilike četvrtina stanovništva

Preuzmite sliku

Vlada Italija u nedjelju je donijela odluku o stavljanju u karantin 14 provincija, kao i sjevernu regiju Lombardija, gdje živi oko 16 miliona ljudi ili otprilike četvrtina stanovništva u zemlji, kako bi se spriječilo dalje širenje korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Uspostavili smo dvije regije. Jedna od njih odnosi se na Lombardiju, a druga na razne provincije. Primijenićemo strožiji sigurnosni postupak za ove dvije zone, a biće uvedeno ograničenje na ulazak i izlazak“, rekao je italijanski premijer Giuseppe Conte.

Uz Lombardiju, u karantinu su: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso i Venecija.

Conte je dodao da će se sportski događaji održavati bez prisustva gledalaca, a sve ostale aktivnosti u svim javnim prostorima otkazane su. Istakao je i da će muzeji, kina, kulturni centri, skijališta, bazeni i sportske dvorane u regijama koje su u karantinu biti zatvoreni, dok se u školama neće odvijati nastava do 3. aprila.

U Italiji je do nedjelje ujutru od posljedica zaraze korona virusom umrlo 233 ljudi. Broj potvrđenih slučajeva oboljenja COVID-19 popeo se na 5.061, po čemu je Italija najteže pogođena država u Evropi.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 90 zemalja svijeta. Broj smrtnih slučajeva od zaraze korona virusom u svijetu je prešao 3.500, dok je više od 100.000 zaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je veoma visoko stanje globalne opasnosti. Bolest je službeno nazvana COVID-19.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje