Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istanbul: Minijaturne turske građevine prekrivene snijegom (FOTO)

Snijeg koji nekoliko dana ne prestaje padati u Istanbulu, skoro da je u potpunosti prekrio park sa replikama monumentalnih turskih građevina, javlja Anadolu Agency (AA).

Miniaturk je jedini park ove vrste u gradu na Bosforu i smješten je u zaljevu Zlatni rog.

Dolinu parka ispunjava na stotine minijaturnih građevina iz svih perioda turske historije i anadolske civilizacije, od drevnih istanbulskih, anadolijskih do građevina sa područja kojima je vladalo Osmansko carstvo.

Minijaturne replike smještene su u svom prirodnom ambijentu uz muzičku pozadinu, od slavne Aja Sofije, džamije Selmije, tvrđave Rumeli, kule Galata, manastira Sumela, mauzoleja u Halikarnasu sve do replike Starog mosta iz Mostara.

Sve su građevine napravljene sa svim svojim ukrasima, ali u obliku koji je nešto niži od prosječnog čovjeka.

Tako na stotine hiljada turista svake godine šetajući parkom ujedno putuje kroz vrijeme i historiju, kroz kulturne i civilizacijske epoha gledajući građevine izrađene ljudskom rukom, od onih izgrađenih prije više od 3.000 godina do današnjeg modernog doba.

Budući da su sve građevine u parku postavljene pod otvorenim nebom na 60.000 kvadratnih metara, proteklih dana gotovo sve one prekrivene su debelim slojem snijega koji je ovih dana zabijelio grad na Bosforu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,