Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

IKEA izdala ozbiljno upozorenje: Prestanite koristiti ovaj proizvod, sadrži opasne hemikalije

Trgovački lanac IKEA poziva sve kupce koji imaju Troligtvis putnu šolju sa oznakom “Made in India” (Proizvedeno u Indiji) da je prestanu koristiti.

Nedavni izvještaji o ispitivanju pokazuju da proizvod može sadržavati razine određenih hemikalija koje prelaze dozvoljene granice. Stoga IKEA poziva kupce koji imaju putnu šolju da proizvod vrate u bilo koju robnu kuću IKEA uz puni povrat novca, prenosi Dnevnik.

Kako su objasnili iz kompanije, sve vrste IKEA proizvoda kontinuirano se ispituju i moraju biti u skladu s primjenjivim normama i zakonodavstvom, kao i njihovim vlastitim zahtjevima.

  • U zadnjem takvom ispitivanju IKEA je zaprimila izvještaje koji pokazuju da putna šolja Troligtvis može sadržavati razine dibutil-ftalata (DBP) iznad dozvoljenih granica.

    IKEA je prije mnogo godina odlučila zabraniti upotrebu ftalata u proizvodima koji dolaze u kontakt s hranom te je zbog toga zaustavila prodaju putne šolje dok cijeli proces istrage ne bude okončan. Dosadašnje analize pokazale su da su sporne putne šolje sa oznakom “Made in India” (Proizvedeno u Indiji).

    Troligtvis putna šolja prodaje se od oktobra 2019. IKEA poziva kupce koji posjeduju putnu šolju s oznakom “Made in India” (Proizvedeno u Indiji) da je vrate u bilo koju IKEA robnu kuću uz puni povrat plaćenog iznosa. Nije potreban dokaz o kupnji niti račun. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,