Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iako je francuski sud ukinuo zabranu: Muslimanka zbog burkinija otjerana s plaže

Preuzmite sliku

Iako je francuski sud ukinuo zabranu nošenja burkinija, koju je ranije izdalo nekoliko gradova, jedna muslimanka jučer je istjerana sa plaže u Vilnev-Lubeu.

Studentica medicine Zeynab Alshelh (23) iz Australije je otputovala u Francusku kako bi pružila podršku tamošnjim muslimanima.

Kada se pojavila na plažu Vilnev-Lubeu odjevena u burkini, kupaći kostim muslimanki sa hidžabom, lokalni stanovnici uznemireno su joj poručili da će pozvati policiju. Nakon što su je više puta izvrijeđali, otjerali su je sa plaže, prenosi BBC.

Na desetine francuskih gradova ovog ljeta uvelo je zabranu nošenja burkinija na plažama što je prošlog mjeseca Vrhovni sud u Francuskoj proglasio nezakonitim.

Gradonačelnici su kao razlog za zabranu nošenja burkinija naveli “zabrinutost zbog javnog reda” nakon nekoliko terorističkih napada u Francuskoj.

Više puta su izjavili kako burkini “nije u skladu sa francuskim sekularnim zakonom”, kako predstavlja jasno obilježje islama, a isto su podržali brojni francuski političari.

Vlasti Kana su burkini nazvale “uniformom koja je simbol islamskog ekstremizma“. Grad Sisco uveo je zabranu nakon što je na jednog plaži došlo do tuče arapske porodice sa lokalnim mladićima, a sve zbog fotografisanja.

U Francuskoj je od 2010. godine zabranjeno nositi nikab i burku na javnim mestima. Time je Francuska postala prva evropska zemlja koja je zabranila nošenje burke na javnim mjestima.

Vjeruje se da u toj zemlji, koja je dom za oko pet miliona muslimana koji su time i najveća muslimanska manjina u Zapadnoj Evropi, samo oko 2.000 žena nosi burku.

Francuska je od 2004. godine zabranila nošenje hidžaba u školama. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,