Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatskoj nedostaju gosti iz BiH, ali i radnici, ponajviše konobari i kuhari

Preuzmite sliku

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović najavio je kako u ovoj državi od ponedjeljka na snagu stupaju nove restriktivne mjere koje će se odnositi na “narančastu” jadransku Hrvatsku, a EU digitalne COVID potvrde bit će kriterij za sudjelovanje na događajima.

One će se odnositi na jadransku Hrvatsku prema NUTS regijama, dakle onaj dio koji je trenutačno u narančastom i gdje incidencija raste, piše Večernji list BiH.

Novo “normalno”

Objasnio je kako će na svim skupovima iznad 50 do 1000 ljudi EU digitalna COVID potvrda biti kriterij za ulazak na događaj.

Što se tiče fešti i sajmova koji se održavaju širom Jadrana, a na kojima se okuplja mnoštvo ljudi, Božinović je objasnio kako je poanta da se te fešte prijave i da lokalni štab sa županijskim donese odluku mogu li to kontrolisati i hoće li to “pustiti”.

Božinović je poručio kako im je u interesu da u Hrvatsku dođe što veći broj turista, ali i da stvore uslove kako bi se oni osjećali sigurno i kako ne bi došlo do prevelikog širenja zaraze. Što se tiče turista, njih je znatno više nego prošle godine. Zbog pandemije brojni su prošle godine propustili ljetovanje pa ove godine, uprkos brojnim ograničenjima, nastoje bar koji dan otići na more.

U Makarskoj su 19. jula boravila 11.592 gosta, što je za 40 posto više nego prošle godine. Prema pisanju makarska-danas.com, najbrojniji su Poljaci, zatim slijede Nijemci.

 • Nema ko raditi

  Hrvatskoj nedostaje turista, ali i radnika u turizmu. Domaće radne snage nema, otišla je u druge sektore ili pak u inozemstvo.

  Prema onom što se traži u oglasima, uz koje obično stoji “hitno”, Hrvatskoj trenutno najviše nedostaje sobarica, konobara i kuhara. Sve oči uprte su na radnu snagu iz susjedstva, prvenstveno BiH. Tu pak nastaje novi problem, jer procedura dobivanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se već sada u satima.

  A za bh. radnu snagu uslovi su i više nego primamljivi. Naime, prosječna plaća sobarice je oko 1.500 KM, konobara oko 1.660, a kuhara 1.800 KM.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,