Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatski bračni par u Münchenu htio unajmiti stan, prevarili ih za 1700 eura

Preuzmite sliku

Mladi bračni par Matea i Marko Poljak su prije vjenčanja pronašli stan u Münchenu, potpisali ugovor, platili predujam od 1700 eura i ubrzo doznali da su žrtve prevare. Svoju priču ispričali su za Fenix magazin.

Sve je počelo prije tri mjeseca. Matea je na Facebooku vidjela kako se iznajmljuje stan u ulici Rosenheimer Str. 205 u Münchenu. Nazvala je i javio joj se muškarac koji se predstavio kao David Hof. Nakon kratkog razgovora s njim dogovorili su dan kad će doći pogledati stan.

Nakon što im je pokazao stan, poslao im je poruku da će im ga iznajmiti te da dođu potpisati ugovor i dati avans od 1700 eura.

Lažni ugovor, lažna lična karta

“Došli smo prema dogovoru, a on je pripremio ugovor kao i lažne lične karte, za koje mi tada nismo znali da su lažne. Na ličnim kartama je bilo njegovo ime David Hof te ime, kako je rekao, njegovog djeda Alfonsa Hofa, na čije je ime navodno bio upisan stan”, priča Marko za Fenix magazin.

Potpisali su ugovor, isplatili muškarcu na ruke 1700 eura i dogovorili se da u stan usele 1. jula ove godine. Ključ su trebali dobiti 30. juna. To je otprilike bilo osam dana od potpisivanja ugovora i plaćanja predujma. Da nešto nije u redu, supružnici su shvatili kad su trebali dobiti ključ stana, odnosno dan prije useljenja. Muškarac je rekao da trenutno nije u Münchenu pa su se supružnici uputili na adresu u Erdingu koja je bila navedena kao adresa navodnog djeda, vlasnika stana. Međutim, na toj adresi u Erdingu nije bilo nikoga s tim imenom i prezimenom. Sve su prijavili policiji.

Našli još pet parova koje je prevario isti muškarac

U međuvremenu Matea je putem Facebooka pronašla još jedan par koji je aplicirao za isti stan. Istom čovjeku su platili avans i prošli istu proceduru. Kasnije su shvatili da su prevareni kao i Matea i Marko Poljak.

“Kroz par dana smo preko Facebook grupe našli još pet parova koje je dotični David Hof prevario“, govori Marko.

“Nakon tih prijava jedan od nas prevarenih pronašao je pravog vlasnika tog stana. Vlasnik je italijanskog porijekla, a nakon što ga je prevareni čovjek zamolio da s njim ode na policiju, Italijan je to i učinio. On je policiji ispričao svoju priču. Naime, on je gospodinu “Hofu” iznajmio svoj stan na dva, tri dana jer je nešto novca htio zaraditi na crno. Pravi vlasnik stana je detaljno opisao tog prevaranta jer ga je jedini vidio bez maske na licu. Svi mi ostali, prevareni, smo ugovor o iznajmljivanju potpisivali na javnim mjestima na kojima smo morali nositi zaštitne maske za nos i usta. Italijan se na policiji rasplakao te izjavio da nije znao šta planira taj koji je unajmio njegov stan na par dana”, priča Marko.

Njemačka policija do danas nije našla počinitelja. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje