Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hiljade trgovina u Njemačkoj pred zatvaranjem

Preuzmite sliku

Broj maloprodajnih trgovina u najvećem evropskom gospodarstvu već godinama je u padu, a tokom pandemije koronavirusa trend njihova zatvaranja ubrzao se jer su potrošači kupovali putem interneta.

Svake godine u periodu od 2020. do 2022. vrata je trajno zatvorilo 11.000 fizičkih trgovina. U periodu od 2015. do 2019. na godišnjem nivou u prosjeku se zatvaralo otprilike 5.000 trgovina.

U HDE predviđaju da će se u 2023. zatvoriti još 9.000 trgovina.

Kada se na stranu stave mikro trgovine, širom Njemačke posluje 311.000 trgovina, dok je usporedbe radi u 2015. bilo njih 373.000, podaci su tog udruženja.

“S obzirom na brojke posljednjih nekoliko godina, trebala bi sva zvona za uzbunu zvoniti u svim gradskim središtima i među političarima. Bez uspješnih maloprodajnih trgovina, gradska središta nemaju mnogo perspektive u budućnosti”, upozorio je predsjednik HDE Alexander von Preen.

Dodao je da situacija s troškovima i kupovnom moći ponajviše utiče na manje specijalizirane maloprodajne trgovine, poput modnih butika, trgovina obućom i pekarnica.

Istovremeno, i mnogi veliki trgovački lanci smanjuju svoju mrežu trgovina.

Sve veći broj praznih poslovnih prostora u mnogim mjestima i gradskim središtima čini ih manje atraktivnim, a ugrožava i zdravlje preostalih poduzetnika, upozorio je Preen.

Kako bi usporili gašenje trgovina, von Preen navodi da bi ‘nebirokratski i brzi procesi odobravanja prenamjene i mijenjanja zona morali biti na vrhu liste prioriteta vlade’.

“Umre li maloprodajni sektor, umire i grad”, poručio je von Preen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje