Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hercegovac u Švedskoj: Ovdje gradimo našu budućnost (VIDEO)

Preuzmite sliku

U ovom videoprilogu saznaćemo nešto više o sudbinama Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, ali i kako izgleda vožnja u tzv. tihom kupeu, predviđenom za ljude kojima trebaju mir i tišina tokom dugih putovanja… A imaju gdje i putovati! Hiljade kilometara pruga na sve četiri strane svijeta.

Dosta se o nekoj zemlji može naučiti putujući vozom. Gledajući kroz prozor, postaje vam jasno da Šveđani ne zanemaruju poljoprivredu i stočarstvo. Sva polja se obrađuju, sijeno je pokošeno, a često se vide krave kako leže u poljima pored pruge.

Nakon tri sata udobne vožnje stižemo u Göteborg. Živost na stanici podsjeća nas na ono vrijeme kada su i naše željezničke stanice bile pune putnika. U ovom gradu o svojim doživljajima u Švedskoj pričaće nam Samir Lalić.

– Nažalost, rijetko ko se vratio u BiH. Ovdje gradimo našu budućnost. Imam neke planove da se vratim, ili da živim pola u Švedskoj pola u BiH, međutim, u BiH stanje nije nimalo sjajno. Ne smeta mi standard, nego mi smeta gomila nesklada u našem sistemu, u našoj državi. To nije to što smo živjeli prije rata – priča Samir.

Kako su izgledali prvi kontakti naših građana sa Šveđanima i švedskom kulturom, te kako se Samir upoznao sa njihovom dobrotom, ali i hladnim mentalitetom, pogledajte u ovosedmičnom videoprilogu. (Moja BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,