Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Greenpeace protestuje u Njemačkoj: “Ledeno kupanje protiv društvene hladnoće”

Preuzmite sliku

Aktivisti Greenpeacea održali su u utorak demonstracije u Berlinu u čamcima i kanuima protestujući zbog vladinog odustajanja od klimatskih obećanja, javlja Anadolu.

Više od dvadesetak aktivista plivalo je u rijeci Spree ispred njemačkog parlamenta, dok su zastupnici započeli raspravu o prijedlogu vladinog budžeta, koji donosi reviziju planiranih isplata klimatskih bonusa.

Tokom simbolične akcije, neki od plivačkih aktivista nosili su transparente i natpise s porukama: “Ledeno kupanje protiv društvene hladnoće”, “Društveno pravedna zaštita klime, odmah” i “Klimatski bonus, odmah!”.

Njemačka lijevo-liberalna koaliciona vlada ranije je obećala da će uvesti isplate klimatskih bonusa za podršku domaćinstvima, istovremeno promoviranju ulaganja u obnovljive izvore energije.

Cijene energije za domaćinstva i dalje rastu u zemlji, zbog poreza na emisiju CO2 i skupih ulaganja u obnovljive izvore energije.

Usred novih mjera štednje, njemački ministar finansija Christian Lindner rekao je prošle sedmice da će uvođenje klimatskog bonusa vjerovatno biti odgođeno, te da bi se o njemu moglo raspravljati u narednom periodu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje