Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradske vlasti Amsterdama donose odluku: Umjesto ‘Crvene četvrti’ izgraditi erotski kompleks

Preuzmite sliku

Amsterdam planira izgradnju “erotskog kompleksa” koji bi činili klubovi, pozorišta i drugi sadržaji posvećeni seksu ili hotel za prostitutke u sklopu preuređenja poznate Četvrti crvenih fenjera, piše Guardian.

Hotel za prostituciju sa zatvorenimprozorima ili erotski centar su najizglednije opcije, prema gradskom vijeću Amsterdama čiji su planovi otkriveni u srijedu, prenosi Tuzlanski.ba.

– Te opcije predstavljaju najveće prednosti i najmanje neprilika – smatraju gradski oci.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema krenula je u čišćenje Crvene četvrti u koju dolaze brojni turisti, često pijani i bez imalo poštovanja prema prostitutkama i stanovnicima, smatraju lokalne vlasti.

Halsema je rekla da je zabrinuta porastom tajne prostitucije oko tog čuvenog dijela holandijske prijestolnice.

Posljednjih mjeseci grad je organizovao razgovore sa seksualnim radnicama, vlasnicima zgrada i drugim ljudima uključenima u prostituciju kako bi se čula i njihova stajališta.

– Razmatra se nekoliko scenarija. Oni uključuju određivanje prostora za seksualne djelatnosti u našem gradu. Na primjer ako je prostor predaleko, veći je rizik za sigurnost i teži je nadzor. Mjesto mora biti lako dostupno javnim prijevozom. Seksualni rad je normalan rad i nije nam namjera istjerati prostituciju iz grada – navelo je vijeće.

Dvije opcije koje se razmatraju su hotel za prostituciju ili erotski centar, odnosno superhotel koji bi pružao razne popratne usluge poput kozmetičkih i frizerskih salona te solarija.

Gradsko vijeće se nada da će donijeti plan prije ljeta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje