Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani Kijeva satima stoje u redovima da bi kupili poštansku marku

Preuzmite sliku

Građani Kijeva satima stoje u redovima da bi kupili poštansku marku.

Poštanska marka na kojoj je prikazan ukrajinski vojnik kako pokazuje srednji prst Moskvi, ruskoj raketnoj krstarici koja je u nedavno potonula u Crnom moru, je komadić papira kojeg žele svi imati. Taj simbol pobjede rasprodan je u rekordnom roku, ali se mnogi nadaju da je ostala bar još neka te satima stoje u redovima.

Olexandra Naumenko je rano ujutro došla pred poslovnicu pošte. Ali markicu nije uspjela kupiti.

“Objavili su da će biti dostupna online. Danas su objavili da više nema u prodaji pa mi nije jasno zašto ljudi i dalje stoje u redu. Možda i ima još neka. Možda bude online, nisam sigurna, vidjet ćemo”, kaže za N1.

Hanna je ipak uspjela dobiti svo primjerak.

“Dugo sam stajala u redu i čekala da kupim markicu i konačno sam uspjela. Sretna sam jer ovo je historija i veliki trenutak.

Sena prikazana na poštanskoj marki dogodila se u prvim danima rata kada je ruska mornarica uz pomoć “Moskve” napala Zmijski otok u Crnom moru. U radio poruci koja je obišla svijet Roman Hribov, marinac koji je tamo bio stacioniran, odgovorio je ruskom brodu sa kojeg su pozvani da se predaju: “j … se!”. I upravo ta poruka postala je simbol otpora.

Ukrajinska pošta je početkom marta raspisala konkurs s ciljem da se sačuva sjećanje na taj događaj. Nakon više od 500 prijedloga, odabrana je ilustracija umjetnika Borisa Groha. Na njoj se vidi kako ukrajinski vojnik sa pješčane obale čuvenom ruskom brodu pokazuje srednji prst.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,