Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

G7 će u sljedećih godinu dana donirati milijardu doza vakcina protiv covida-19

Preuzmite sliku

Skupina G7 kroz sljedećih će godinu dana donirati milijardu doza cjepiva protiv covida-19 i surađivati s privatnim sektorom, G20 i drugim zemljama kako bi se doprinos povećao kroz sljedeće mjesece, kaže se u gotovo dovršenoj završnoj izjavi G7.

“Obećanje koje smo dali kada smo se zadnji put sreli u februaru 2021. i sada u Carbis Bayu, je milijarda doza kroz godinu dana”, kaže se u izjavi u koju je uvid imao Reuters, nakon trodnevnog samita.

“Surađivat ćemo s privatnim sektorom, G20 i drugim zemljama kako bismo povećali doprinos kroz mjesece koji dolaze”, dodaje se.

Stav prema Kini

Dva su izvora rekla da su diplomati koji su radili do kasno u noć na nedjelju gotovo dovršili završnu izjavu, iako se neki njeni dijelovi ipak mogu izmijeniti u posljednjim trenucima.

Postojala su neka razilaženja oko izjave, gdje je primjera radi Japan želio jače riječi vezano uz Kinu, rekao je diplomatski izvor.

Agencija dpa, koja je također imala uvid u dio završne izjave, kaže pak da se G7 dogovorio o snažnijem stavu prema Kini na završnom danu samita u Cornwallu.

U dijelu završne deklaracije G7, piše dpa, kaže da će se pozabaviti pitanjem kineskih nepoštenih trgovinskih praksi, pitanjem ljudskih prava i gušenjem opozicije Hong Kongu.

Istovremeno, u izjavi se naglašava zajednički interes da se surađuje s Kinom na globalnim izazovima poput klimatskih promjena i zaštite biološke raznolikosti.

To bi bilo prvi puta da G7 u završnoj deklaraciji na tako izravan način kritizira drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Klimatske promjene

Posljednjeg dan samita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada govore o klimatskim promjenama i imaju namjeru dogovoriti se o  ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati  na svjetskom nivou na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu u novembru.

Među ostalim, predsjednici država i vlada planiraju se obvezati na korake za ograničenje državnih subvencija za fosilne izvore energije poput ugljena.

SAD, Njemačka, Britanija i Kanada također žele dati zemljama u razvoju do 2 milijarde dolara kako bi ubrzale postupno ukidanje ugljena.

U izjavi Bijele kuće također se navodi da će G7 koordinirati svoje klimatske ciljeve tako da cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stepen iznad predindustrijskog nivoa, kako je utvrđeno u Pariškome klimatskom sporazumu, ostaje “nadohvat ruke”.

Zemlja se već zagrijala za oko 1,2 stupanj u usporedbi s predindustrijskim nivoom.

Britanska vlada izjavila je kasno u subotu da se zemlje G7 planiraju obvezati da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za financiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.

Na konferenciji su se zemlje prvi put obvezale na klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine, a očekuje se da će preuzeti obavezu smanjenja stakleničkih plinova za nešto manje od polovice do 2030. u odnosu na 2010. godinu, rekla je Britanija. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,