Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fotograf preminuo u Parizu: 9 sati ležao na trotoaru, prolaznici ga ignorisali

Preuzmite sliku

Smrt 85-godišnjeg fotografa Renea Roberta u Parizu, koji je podlegao hipotermiji nakon što je pao i proveo devet sati potpuno ignorisan od prolaznika na hladnom pločniku ulice u centru grada, izazvala je tugu, bijes i nevjericu u Francuskoj i šire.

Ovaj švajcarski fotograf, poznat po fotografijama nekih od najpoznatijih španskih zvezda flamenka, umro je prošle nedjelje nakon što se okliznuo tokom jedne od noćnih šetnji u pariskom kvartu u kojem je živio, a prema riječima njegovog prijatelja, novinara Michela Momponteta, Roberr je pao na trotaru Ulici Turbigo, navodi britanski list.

„Imao je vrtoglavicu i pao je. Nije mogao da ustane, ležao je na hladnoći devet sati dok beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. Prekasno. Imao je hipotermiju i nije mogao da preživi. Tokom tih devet sati nijedan prolaznik nije stao da provjeri zašto ovaj čovjek leži na trotoaru. Nijedan“, napisao je Mompontet u seriji tvitova.

On je saopštio okolnosti smrti prijatelja i za France TV Info, gdje je rekao da je Roberta “ubila ravnodušnost”.

“Ako bi ova strašna smrt mogla da posluži nekom cilju, to bi bilo ovo: kada čovjek leži na trotoaru, trebalo bi da provjerimo šta je – bez obzira na to koliko smo zauzeti. Zaustavimo se na trenutak”, rekao je Mompontet.

Istakao je da mnogi ljudi, uključujući i njega samog, često gledaju na drugu stranu kada su u pitanju ljudi na ulici.

Smrt, koja se dogodila u oblasti Pariza gdje spavaju mnogi beskućnici, izazvala je debatu o građanskoj odgovornosti i osnovnoj pristojnosti.

Naslov u Figarou je glasio: “Fotograf Rene Robert, mrtav u ravnodušnosti nasred ulice”.

Ambasada Španije u Holandiji je napisala na Twitteru da je smrt “Renea Roberta, koji je svojom kamerom ovjekovječio sve velike umjetnike flamenka, izaziva našu kolektivnu savjest”.

“Veoma sam tužan zbog gubitka Renea Roberta, kojeg sam imao sreće da upoznam i da me fotografiše. Ne mogu da razumijem zašto mu niko nije pomogao. Ne želim da mislim da živimo u društvu sa tako malo vrijednosti”, izjavio je Gremijem nagrađeni flamenko pjevač Arkangel. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,