Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Finska izrazila spremnost da prihvati djecu izbjeglica iz Grčke

Preuzmite sliku

Finske vlasti su izrazile spremnost da prihvate djecu izbjeglica koja se nalaze u Grčkoj.

Finska ministrica unutrašnjih poslova Maria Ohisalo je izjavila kako želi da Finska primi neke od djece izbjeglica koji trenutno žive u izbjegličkim kampovima u Grčkoj.

“Od Ministarstva unutrašnjih poslova je zatraženo da razmotri ovo pitanje. To smo već učinili i izražavamo spremnost da izvučemo tu djecu iz teške situacije i pokušamo im pomoći”, rekla je finska ministrica.

U Grčkoj trenutno živi oko 5.000 maloljetnika koji su u tu zemlju stigli bez roditelja.

Prošlog oktobra grčka vlada je apelovala na zemlje članice Evropske unije (EU) da prihvate najmanje 1.000 djece.

Francuska se obavezala da će prihvatiti 400, a nekoliko njemačkih federalnih država je također izrazilo spremnost da primi izvjestan broj ove djece.

Ohisalo je izjavila da je potrebno brzo reagovati i pomoći djeci koja se nalaze u izbjegličkim kampovima u Grčkoj, izrazivši nadu da će Vlada Finske poduzeti hitne mjere i pružiti potrebnu pomoć maloljetnicima bez roditeljske pratnje, navode finski mediji.

Humanitarni radnici smatraju da su uslovi u izbjegličkim kampovima u Grčkoj veoma loši i nehumani.

Vlada u Helsinkiju u ovom trenutku razmatra pitanje prihvata maloljetnika, ali još uvijek nije preciziran broj djece koju su spremni prihvatiti.

“U ovom trenutku zaista ne bih govorila o brojevima. Mislim da Finska kao bogata država ima priliku ali i dužnost pomoći toj djeci. Bilo bi zaista potpuno neopravdano da ne prihvatimo nijedno dijete”, rekla je Ohisalo, prenosi Anadolu Agency (AA). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,