Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Finska iznenađena jer Rusija ne pravi pritisak zbog njihovog ulaska u NATO

Preuzmite sliku

Rusija nikada nije predstavljala prijetnju za Finsku ili Švedsku, rekao je danas novinarima Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Samo želim da podsjetim na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija nikada nije predstavljala nikakvu prijetnju ni Finskoj ni Švedskoj, kao što ni ove zemlje nisu predstavljale nikakvu prijetnju nama. Predsjednik Putin je to izjavio više puta, kazao je je Peskov.

On je tako odgovorio na molbu TASS-a da prokomentariše izjavu šefa finske bezbjednosne policije Antija Peltarija, koji je istakao da je Helsinki iznenađen što Moskva ne pokušava da izvrši pritisak na Finsku zbog želje te zemlje da uđe u NATO.

Ambasadori Finske i Švedske pri NATO, Klaus Korhonen i Aksel Vernhof, predali su 18. maja zahtjeve svojih zemalja za članstvo u NATO generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je istog dana da Ankara neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok ne odrede svoj odnos prema, kako je turski predsjednik rekao, terorističkim organizacijama, posebno prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK). (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,