Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropski sud za ljudska prava presudio: Obavezno vakcinisanje je legalno

Preuzmite sliku

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu da je obavezno vakcinisanje legalno i da će možda biti potrebno u demokratskim društvima.

Presuda je donesena u četvrtak i uslijedila je nakon zaključka žalbe koje su češke porodice podnijele sudu zbog obaveznog vakcinisanja djece, piše DW.

Evropski sud za ljudska prava, kojem su se obratili roditelji djece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog neprimanja vakcina, ocijenio je danas da je obavezno vakcinisanje “neophodno u demokratskom društvu”.

“Ova presuda povećava mogućnost obaveznog vakcinisanja u uslovima trenutne epidemije Covida-19”, rekao je agenciji France presse advokat Nikola Ervije koji je specijalizovan za ESLJP. On, međutim, ističe “slobodu procjene koju je sud prepustio državama po pitanju politike vakcinisanja”.

Ovaj stručnjak također ukazuje da odluka suda konstantira “generalni konsenzus o pozitivnim efektima cijepljenja koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbježnih neželjenih efekata, jer postoji striktna nučna kontrola”, prenosi B92.

Legitimni ciljevi zaštite zdravlja

Sud, kako dodaje, podržava “princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje cijepljenja svima, čak i onima koji se osjećaju manje ugroženima bolešću, kada je riječ o zaštiti najugroženijih osoba”.

ELJSP ocjenjuje da obavezno vakcinisanje djece u Češkoj protiv devet bolesti (difterija, tetanus, dječja paraliza…) ne predstavlja kršenje odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o “pravu na poštovanje privatnog života”.

“Politika vakcinisanja slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcinu i one koji ne mogu biti vakcinisani iz medicinskih razloga”, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu primiti vakcinu onda “zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti”.

Češka “zato ima veliku slobodu procjene u tom kontekstu”, navodi sud na čije se odluke ne može uložiti žalba, i ističe da “interesi djece moraju imati prednost u svim odlukama koje se na njih odnose”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje