Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropski sud presudio da istospolni supružnici imaju pravo na prebivalište u EU

Preuzmite sliku

Vrhovni sud Evropske unije odobrio je rumunskom homoseksualcu da živi sa svojim suprugom iz SAD-a u Rumuniji, iako ova država ne priznaje istospolne brakove.

Rumunske vlasti tvrdile su kako Amerikanac nema pravo na prebivalište u Evropskoj uniji koje se inače dodjeljuje supružnicima. Međutim, Evropski sud za ljudska prava kazao je kako je termin “supružnik” rodno neutralan.

Adrian Coman i njegov partner iz Amerike Clai Hamilton vjenčali su se u Briselu 2010. godine. Coman je svoj slučaj podnio Ustavnom sudu u Rumuniji 2016. godine, nakon što je država odbila priznati njegovog partnera kao supružnika.

Međutim, rumunske vlasti odbile su izdati boravišnu dozvolu Comanovom suprugu Hamiltonu rekavši kako ga ne mogu prepoznati kao supružnika državljanina EU. Stoga su Coman i Hamilton pokrenuli svoj slučaj pred Evropskim sudom koji je presudio u njihovu korist.

Evropski sud za ljudska prava presudio je kako države članice trebaju priznavati gej brakove ugovorene u drugim zemljama EU te im dodjeljivati ista prava prebivališta koja uživaju drugi članovi društva.

“Iako države članice imaju slobodu odlučivanja hoće li ili neće odobriti istospolne brakove, ne smiju ometati slobodu boravka evropskih državljana u EU tako što neće priznati njegovog istospolnog partnera i tim osporiti njegovo pravo na prebivalište na teritoriji supružnika”, kazali su iz Evropskog suda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje