Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska komisija pokrenula novi investicioni paket od 2,1 milijardi eura za Zapadni Balkan

Preuzmite sliku

Evropska komisija pokrenula je novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu, u vrijednosti od 2,1 milijardi eura, prenosi Anadolu.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, riječ je o petom investicionom paketu u okviru Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se ubrzala evropska perspektiva regiona, navodi se u saopštenju.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je da se novim investicionim paketom šalje jasna poruka partnerima sa Zapadnog Balkana da je njihova budućnost u Evropskoj uniji.

“Ovi projekti će bolje povezati zemlje regiona međusobno i s Evropskom unijom, pomoći u dekarbonizaciji njihovih ekonomija i pružiti podršku konkurentnosti privatnog sektora u regionu”, kazao je Varhelyi.

Pozvao je partnere sa Zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da što prije pokrenu projekte kako bi građani i preduzeća mogli imati koristi od ovih investicija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje