Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU potpuno suspendovao sporazum o viznim olakšicama s Rusijom

Preuzmite sliku

Evropska unija (EU) u petak je u potpunosti suspendovala sporazum o viznim olakšicama s Rusijom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zemlje članice EU-a službeno su odobrile suspenziju sporazuma bloka o pojednostavljenom izdavanju viza s Rusijom nakon političkog dogovora koji su ministri vanjskih poslova država članica EU-a postigli prošle sedmice”, navodi se u saopštenju Vijeća Evropske unije.

Odluka, koja će se u petak objaviti u Službenom listu EU-a, primjenjivaće se od 12. septembra ove godine.

Prema novoj odluci, vizna taksa povećaće se s 35 eura na 80 eura, biće potrebno podnošenje dodatne dokumentacije, vize će se duže obrađivati te će se uvesti restriktivnija pravila za izdavanje viza za višekratni ulazak.

“Sporazumom o pojednostavljenju izdavanja viza državljanima i državljankama pouzdanih partnera s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti omogućuje se povlašteni pristup EU-u”, rekao je Vit Rakušan, češki ministar unutrašnjih poslova.

Kako je kazao, “ničim izazvanim i neopravdanim agresivnim ratom, kao i neselektivnim napadima na civilno stanovništvo, Rusija je uništila povjerenje i ugrozila temeljne vrijednosti naše međunarodne zajednice.”

“Današnja odluka direktna je posljedica djelovanja Rusije i dodatni je dokaz naše nepokolebljive predanosti Ukrajini i njenom stanovništvu”, izjavio je Vit Rakušan, češki ministar unutrašnjih poslova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje