Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

EU poslala jasnu poruku Dodiku i družini: Očekujemo priznavanje odluka Haškog suda

Preuzmite sliku

Evropska unija se oglasila saopćenjem nakon izricanja konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Iz EU navode da je ovime okončano ključno suđenje u novijoj europskoj historiji, a u kojem se govorim o ratnim zločinima i počinjenom genocidu.

– Prisjećajući se onih koji su izgubili živote, duboko se suosjećamo s njihovim najmilijima i preživjelima. Evropska unija očekuje od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu potpunu saradnju s međunarodnim sudovima, poštivanje odluka sudova i priznanje njihove nezavisnosti i nepristrasnosti, saopćeno je.

Još jednom su potcrtali da je negiranje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca u suprotnosti sa temeljnim evropskim vrijednostima.

– Današnja odluka prilika je za lidere u Bosni i Hercegovini i regionu da, u svjetlu činjenica, preuzmu vodeću ulogu u odavanju počasti žrtvama i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradio trajni mir, kazali su iz EU.

Poručuju da je ova presuda temelj budućnosti Bosne i Hercegovine.

– Također je dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti sa svojom misijom osiguravanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članove njihovih porodica. Nekažnjivost je nedopustiva, saopćeno je iz EU. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,