Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Etna ne miruje: Spektakularna erupcija vulkana na Siciliji

Preuzmite sliku

Iznad sela na italijanskom ostrvu Sicilija sinoć se podigao spektakularan narandžasti oblak pepela i lave nakon erupcije vulkana Etna. Ovo je 10. velika erupcija Etne od 16. februara kada je ponovo proradio taj najviši i jedan od najaktivnijih evropskih vulkana.

Posljednja velika erupcija bila je 1992. godine, međutim one su, tokom prethodnih decenija, rijetko uzrokovale materijalnu štetu ili povrede ljudi.

Stub dima i pepela izbačen je na visinu od 10.000 metara, a osam okolnih sela zasuto je pepelom i kamenjem, dok se užarena lava slivala niz padine jugoistočnog kratera prema nenaseljenom području, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Italije (INGV), prenosi AP.

U izvještajima se navodi da nije bilo poginulih, povrijeđenih ni ozbiljnije materijalne štete, a u saopštenju INGV se kaže da su vjetrovi odnijeli oblake pepela dalje prema istoku i da su nedugo poslije erupcije registrovana nova podrhtavanja tla.

Službe za vanredne situacije saopštile su da prate i čuvaju tri sela najbliža vulkanu Lingvaglosa, Fornaco i Milo.

Etna, visine oko 3.300 metara, jedan je od najaktivnijih vulkana Evrope, sa više desetina erupcija u posljednjih 100 godina.

Posljednja velika erupcija bila je 1992. godine, međutim one su rijetko uzrokovale štetu ili povrede prethodnih decenija – a zvaničnici vjeruju da ni ova erupcija neće biti izuzetak.

U prethodnim erupcijama cijela sela su bila u opasnosti. Ipak, nekoliko lokalnih zajednica odabrale su da ostanu u podnožju vulkana, poznatom po prirodnoj ljepoti i živopisnom pejzažu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,