Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Turska među zemljama koje su najviše izložene lažnim vijestima

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je istakao da se kao rezultat digitalizacije dešavaju velike transformacije u sredstvima komunikacija i izvorima vijesti, dodajući da je širenje dezinformacija ozbiljan izazov.

Turska je jedna od država koja je najviše izložena lažnim vijestima, a dezinformacije se šire kao ozbiljan izazov tokom procesa digitalizacije, kazao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Turska je jedna od zemalja koja je najviše izložena lažnim vijestima u svijetu zbog strateške lokacije, originalne politike koju vodi i principijelnog stava o regionalnim i globalnim pitanjima”, rekao je Erdogan u video poruci na samitu Stratcom 2022.

U petak je u turskoj metropoli Istanbulu počeo dvodnevni samit na kojem će se učesnici baviti globalnim temama iz oblasti strateške komunikacije. Skup se održava pod nazivom “Strateška komunikacija u doba neizvjesnosti”, a okupit će 52 govornika iz 24 države, prenosi TRT Balkan.

Erdogan je istakao da se kao rezultat digitalizacije dešavaju velike transformacije u sredstvima komunikacija i izvorima vijesti, dodajući da je širenje dezinformacija ozbiljan izazov.

Dodao je da se digitalni kanali sve češće koriste kao element psiholoških akcija u međudržavnim tenzijama i nadmetanju.

“Licemjerje tokom naše pravedne borbe protiv terorističkih organizacija, posebno Deasha, FETO-a i PKK-a, više puta je pokazalo ovu realnost“, kazao je turski predsjednik te dodao:

“Na kraju, jezik nekih međunarodnih medijskih kuća kojem smo svjedočili nakon terorističkog napada u ulici Istiklal gotovo je išlo na ruku počiniocima”, rekao je Erdogan.

Kako je kazao, potrebno je novo razumijevanje komunikacije fokusirane na istinu.

Na samitu se obratio i Fahrettin Altun, direktor komunikacija pri uredu turskog predsjednika.

On je izjavio da sistematske aktivnosti dezinformisanja, koje se neprestano reproduciraju, posebno kroz nove medije i tradicionalne medije, ugrožavaju globalni mir i stabilnost

U doba digitalizacije, “kriza istine“ pojavljuje se kao prijetnja globalnom miru i stabilnosti, rekao je Altun.

“Zloupotreba novih tehnologija danas nije samo pitanje sigurnosti pojedinaca, društava i država, već općenito pitanje sigurnosti u globalnom kontekstu”, kazao je Altun u obraćanju na otvaranju samita Stratcom 2022. koji se održava u Istanbulu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,