Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Problemi u BiH su i naši problemi

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanje međudržavnih sporazuma i protokola sa delegacijom Bosne i Hercegovine koju predvode predsjedavajući i član Predsjedništva, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Erdogan je u obraćanju novinarima nakon sastanka izrazio zadovoljstvo zbog prilike da ugosti članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Još jednom im želim iskazati dobrodošlicu u mojoj zemlji. Nažalost, jedan od članova Predsjedništva Željko Komšić zbog zdravstvenih problema nije ovdje i upućujem mu želju za što bržim oporavkom”, kazao je turski predsjednik i dodao:

“Želim čestitati našoj braći i prijateljima na zrelosti koju su pokazali na izborima i da što prije formiraju novu vladu. Nadam se da će se nadoknaditi izgubljeno vrijeme i krenuti u provođenje reformi čime bi se ubrzao put ka EU i NATO integracijama“.

Erdogan je istakao kako BiH predstavlja mozaik Balkana i zbog toga je “mir i stabilnost u BiH veoma važna za ovaj region, ali i Evropu”. Također, naglasio je kako su dobri odnosi sa Bosnom i Hercegovinom prioritet za Tursku.

“Sa članovima Predsjedništva ostvarili smo veoma konstruktivne konsultacije i razmotrili smo korake kako bi unaprijedili i onako izvanredne odnose. Razgovarali smo o jačanju trgovinske i ekonomske saradnje kako bi doprinijeli unutrašnjo-političkom jedinstvu BiH i njenom integritetu.Sa zadovoljstvom smo utvrdili da se povećao obim naše trgovinske razmjene”, kazao je Erdogan.

Dodao je kako će projekat izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd doprinijeti izgradnji i razvoju BiH, ali i razvoju cijelog regiona.

Erdogan je naglasio kako se turske kompanije podstiču da što više ulažu u BiH.

“BiH zauzima posebno mjesto u našim srcima i zbog toga ulažemo napore u rješavanju svih izazova sa kojima se susreće BiH kao da se radi o našim problemima. Svim građanim BiH upućujem najiskrenije pozdrave i selame”, kazao je na kraju svoga obraćanja turski predsjednik. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje