Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Ofanziva na teroriste može početi svaki čas

Preuzmite sliku

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da vojna ofanziva na teroriste u sirijskom Afrinu može početi svakog časa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uz božiju pomoć, Oružane snage Turske će za kratko vrijeme riješiti pitanje Afrina i Munbica. Pripreme su završene, ofanziva može početi svaki čas. Nakon toga će na red doći druge regije”, poručio je Erdogan.

Predsjednik Turske Erdogan je izjavio da su Sjedinjene Američke Države priznale osnivanje terorističke vojske duž turskih granica.

“Amerika je priznala osnivanje terorističke vojske duž granica naše zemlje. Nama preostaje da tu terorističku vojsku ugušimo prije nego se i rodi”, poručio je Erdogan.

Erdogan je kazao kako je Turska svim svojim saveznicima poručila da ne stoje uz teroriste.

“Svim našim saveznicima i prijateljima kažemo da ne stoje uz teroriste, da ne budu sa teroristima. Inače, za sve neželjene posljedice mi nećemo biti odgovorni. Spustite svoje zastave sa baza terorističke organizacije kako mi ne bismo bili primorani da vam predajemo te zastave. Skinite vaše oznake sa uniformi koje nose teroristi kako ne bismo bili primorani da u zemlju ukopavamo i one koji su skupa sa teroristima”, rekao je Erdogan.

Američki vojni zvaničnik Ryan Dillon u nedjelju je izjavio kako će međunarodna koalicija protiv ISIS-a predvođena SAD-om, sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), grupi koju kontrolira teroristička organizacija PKK/PYD, osnovati nove granične snage sigurnosti (BSF) od 30.000 pripadnika.

Američki zvaničnik je dodao kako oko 230 osoba učestvuje na obuci BSF-a i da je krajnji cilj da vojska okupi 30.000 pripadnika.

Turska je osudila ovaj potez ističući kako je pogrešno i sporno sarađivati sa terorističkom organizacijom PKK/PYD u borbi protiv ISIS-a.

PYD-YPG je sirijski ogranak PKK-a koja je na listi terorističkih organizacija u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskoj uniji (EU).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,