Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Ne slažem se s negativnim stavovima svijeta o Putinu, Rusija se ne može ignorisati

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je neslaganje sa, kako je rekao, “negativnim stavovima” svjetskih lidera prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu povodom invazije na Ukrajinu.

“I lideri i premijeri imaju negativne stavove prema Putinu. Naravno, nemamo isti stav. Ne smatram da su ti stavovi ispravni. Jer Rusija nije obična zemlja”, rekao je Erdogan grupi turskih novinara u New Yorku u srijedu navečer.

Dok je ukrajinskoj vojsci davala borbene dronove, Turska je odbila da se pridruži sankcijama protiv Rusije zbog invazije. Erdogan je nastojao da posreduje u miru između zaraćenih strana i da oživi sporazum koji je podržao UN, a koji je pomogao u izradi 2022. godine, a koji je omogućio ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora. Na samitu Grupe 20 ovog mjeseca u New Delhiju, Erdogan je pozvao svjetske lidere da ispune neke od ruskih zahtjeva nakon što nije uspio da ubijedi Putina da se vrati dogovoru o žitu od kojeg je napustio u julu.

Turska traži od svjetskih lidera da olakšaju osiguranje ruske hrane i đubriva od strane Lloyd's iz Londona i da ponovo povežu Moskvu sa SWIFT sistemom za međunarodna plaćanja, prema trojici turskih zvaničnika upoznatih s diskusijama.

Iako napori Turske vjerovatno neće utjecati na saveznike Ukrajine u SAD-u i Evropi, Erdoganovo prihvaćanje ruskih zahtjeva naglašava izazove s kojima se suočava u svom balansiranju nakon invazije Moskve.

“Rusija je jedan od vodećih proizvođača žitarica u svijetu. Sada ne možete ignorisati takvu zemlju”, rekao je Erdogan. “Nastavit ćemo naše odnose s Rusijom na pozitivan način”, rekao je on, misleći na nade Turske da će postati čvorište za izvoz prirodnog gasa u Evropu uz podršku Rusije, kao i oslanjanje Turske na uvoz ruskog gasa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,