Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Nastavljamo pomagati BiH u borbi s pandemijom

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska donirati Bosni i Hercegovini 30 hiljada doza vakcina protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

“Poslat ćemo Bosni i Hercegovini 30 hiljada doza vakcina protiv COVID-19”, kazao je Erdogan nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH koji borave u zvaničnoj posjeti Ankari.

Napomenuo je kako je vrlo važno nastaviti dodatno razvijati ekonomske odnose između dvije zemlje.

“Cilj nam je obim trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Turske podići na milijardu dolara”, rekao je turski predsjednik.

Komentarišući obnavljanje diplomatskih odnosa Turske i Egipta, Erdogan je istakao da njegova zemlja nema problem s narodom Egipta.

“Egipatski narod nije protiv nas”, naglasio je predsjednik Republike Turske.

Dotakao se i dešavanja u istočnom Mediteranu, izrazivši nadu da će to pitanje biti riješeno.

“Turska tamo ima poziciju donosioca odluka i nadajmo se da će taj proces biti riješen normalnim putem. Predanost Turske po tom pitanju se nastavlja. Dakle, nema riječi o tome da pravimo ustupke”, kazao je Erdogan.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić borave u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Članovi Predsjedništva BiH su se tokom posjete Ankari sastali i s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Turske danas su tokom službene posjete članova Predsjedništva BiH potpisali sporazume o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kao i memorandum o saradnji na promociji investicija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,