Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Emmanuel Macron jednim SMS-om doveo je Von der Leyen u veliki problem

Preuzmite sliku

Postoje načini traženja usluge koje je teško odbiti. Jednim privatnim SMS-om predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, Emmanuel Macron pokušao je pokvariti trgovinski sporazum sa skupinom latinoameričkih zemalja Mercosur koji je nastajao dva desetljeća.

Predloženi sporazum, kojim bi se stvorilo područje slobodne trgovine koje obuhvaća gotovo 800 miliona ljudi, postao je problematičan za francuskog predsjednika dok se bori da obuzda ustanak poljoprivrednika koji su već bijesni zbog pada prihoda, piše Politico.

Macron, evropski čelnik koji se najoštrije protivi Mercosur paktu, želi zaštititi francusku poljoprivredu od uvoza brazilske i argentinske govedine. Iznio je svoju zabrinutost u tekstualnoj poruci prošle sedmice, a njegovi saveznici vjeruju da je Von der Leyen signalizirala svoj pristanak.

“Potrebna nam je jasnoća u vezi s Mercosurom, tražimo da se sporazum ne potpiše u sadašnjem obliku”, rekao je Macron u utorak tokom posjete Švedskoj.

Macron će to pitanje pokrenuti izravno kod Von der Leyen kada se ove sedmice sastanu u Bruxellesu na summitu čelnika Evropske unije. Njegov adut je nesigurna budućnost Von der Leyen. Dok razmišlja o kandidaturi za drugi petogodišnji mandat na čelu Evropske komisije, njemačka političarka ne može si priuštiti da otuđi jednog od najmoćnijih čelnika Europske unije, smatra nekoliko dužnosnika koji su tražili da ostanu anonimni.

“Ursula von der Leyen zna da joj treba potpora predsjednika Macrona u perspektivi drugog mandata”, rekao je jedan francuski europarlamentarac iz Macronova tabora.

Zemlje Južne Amerike imaju sličan stav.

“Njoj trebaju Francuzi za reizbor”, rekao je diplomata iz jedne zemlje Mercosura, dodajući da su prosvjedi poljoprivrednika koji su u toku stavili “veliki pritisak” na Evropsku komisiju.

Uprkos Macronovim primjedbama, dužnosnici EU i diplomati Mercosura odbacili su sugestije iz Pariza da su pregovori stavljeni na čekanje. Glavni pregovarači sastali su se prošle sedmice u Brazilu, a trebali bi se ponovo sastati putem videokonferencije u narednim sedmicama, rekli su diplomati Mercosura.

“Nema zaustavljanja”, rekao je Michael Hager, šef kabineta povjerenika EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa, na sastanku u utorak u Bruxellesu.

Glasnogovornik Evropske komisije Olof Gill potvrđuje da je došlo do razmjene poruka između Macrona i Von der Leyen, ali nije rekao je li ona naredila da se trgovinski pregovori stave na čekanje, napomenuvši umjesto toga da to pitanje ostaje otvoreno.

“Trenutna je procjena komisije da uvjeti za zaključenje pregovora s Mercosurom nisu ispunjeni”, rekao je Gill.

Vrlo osjetljiva interakcija između francuskog predsjednika i čelnice Evropske komisije ukazuje na trenutak akutnih političkih problema za čelnike EU. Širom kontinenta posljednjih se sedmica i mjeseci proširio pokret poljoprivrednih protesta. Protesti su doveli do zastoja u dijelovima Njemačke, Poljske, Belgije i Francuske.

Njihove pritužbe razlikuju se od zemlje do zemlje, ali zajedničko im je pitanje politike EU, od klimatskih inicijativa do ublažavanja uvoznih pravila za ukrajinske proizvode, koje su potkopale prihode evropskih poljoprivrednika i ostavile mnoga poljoprivredna poduzeća na ivici propasti.

Za Francuze, među ostalima, dogovor s Mercosurom je korak previše. Ove su sedmice francuski poljoprivrednici pokušali blokirati ceste na periferiji Pariza, tjerajući Macronove političke suradnike da im se pridruže okrivljujući EU za poteškoće koje su ih nagnale na ulicu. Macron koristi okupljanje na vrhu Evropske unije kako bi izvršio pritisak na Bruxelles da ublaži obaveze ekološke poljoprivrede, ograniči uvoz iz Ukrajine i prekine pregovore o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike.

“Tražimo neke vrlo opipljive stvari za naše poljoprivrednike”, rekao je Macron novinarima u Švedskoj, potvrdivši da će o krizi razgovarati lično s Von der Leyen. Njegov ministar poljoprivrede Marc Fesneau pripremit će teren u srijedu na sastanku s povjerenikom EU za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim, povjerenikom za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom i belgijskim potpredsjednikom vlade Davidom Clarinvalom.

Macronov popis želja uključuje izuzeće od pravila EU koja zahtijevaju od poljoprivrednika da ostave dio svoje obradive zemlje za poticanje bioraznolikosti, ali i mjere za ograničavanje uvoza peradi i žitarica iz Ukrajine – dva glavna problema za francuske poljoprivrednike koji muče i neke druge zemlje članice.

Posebni summit EU trebao bi se usredotočiti na sklapanje sporazuma o novom paketu pomoći Ukrajini vrijednom 50 milijardi eura.

Budući da su drugi čelnici također pod pritiskom poljoprivrednika, čini se da su diplomati za sada opušteni u vezi s Macronovim planom da iznese poljoprivredni ustanak u razgovorima na marginama summita ove sedmice jer to pitanje još nije stavljeno na službeni dnevni red sastanka.

“Niko neće ušutkati Macrona ako bude insistirao na pokretanju tog pitanja na neformalnom summitu”, rekao je diplomata iz zemlje EU koja podržava sporazum s Mercosurom. Diplomat je dodao kako bi ipak moglo biti potrebno održati zaseban neformalni summit kako bi se to na pravi način riješilo. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje