Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Drama tokom leta: Kopilotu pozlilo, Lufthansin avion prisilno sletio

Preuzmite sliku

Tek ove sedmice je objavljena informacija kako je avion 17. februara (subota) poletio iz najveće njemačke komercijalne zračne luke prema Sevilli.

Lufthansin redovni let LH-1140 poletio je na vrijeme i bez problema u 8:57 ujutro.

No subotnje jutro putnike u Airbusu A 321-200 čekalo je neugodno iznenađenje, izvijestio je i portal za avio incidente “Aviation Herald”.  Stigli su do španskog zračnog prostora bez turbulencija, prenosi Fenix magazin

No, kako dalje javlja “Aviation Herald”, incident se dogodio nedugo nakon što je pilot predao upravljanje avionom svom kopilotu. Kad se pilot vratio u kokpit, njegov se zamjenik vjerovatno požalio da se ne osjeća dobro te da nije sposoban za rad.

Stoga je bila nužna brza akcija jer tome trenutku nije bilo moguće jasno utvrditi radi li se o hitnom medicinskom slučaju. Bez daljnjega, zatražena je dozvola za međuslijetanje u Madridu, oko 75 kilometara od Seville.

Avion je dotaknuo pistu 32L oko 18 minuta nakon što je zatražio međuslijetanje.

Putnici su u glavnom gradu Španije morali ostati oko pet i po sati prije nego što su ponovno poletjeli prema prvobitnom odredištu. Nije poznato je li kopilot koji nije mogao letjeti bio ponovno u avionu kada je let nastavljen.

Iako iz Lufthanse za sada nema izjave, Španska istražna agencija za avionske nesreće i incidente na španskom teritoriju (CIAIAC) započela je istragu o incidentu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje